RECUPERAREA PAGUBELOR PRODUSE ANGAJATORULUI DE CATRE SALARIATUL (SALARIATII) ACESTUIA.
(DECIZIA DE IMPUTARE Vs. TITLU EXECUTORIU)
Prin Ordinul M.E.F. nr.3.512/2008, Editia a IV –a – 9 ianuarie 2009 au fost aprobate Normele metodologice de intocmire si uitilizare a documentelor financiar- contabile si Nomenclatorul documentelor financiar- contabile.
La nr.crt. 76 si 77 din Nomenclatorul documentelor financiar- contabile figureaza Decizia de imputare si respectiv, Angajamentul de plata. Redam, mai jos, principalele caracteristici ale documentelor mai sus relevate, stipulate in Normele metodologice, mai sus, mentionate, astfel:
Decizie de imputare ( Cod.14- 8- 2)
Serveste ca:
– Document de imputare a valorii pagubelor produse;
– Titlu executoriu din momentul comunicarii;
– Document de inregistrare in contabilitate.
Angajamentul de plata ( Cod. 14- 8- 2/a)
Serveste ca:
– Angajament de plata a unei sume ce reprezinta o paguba adusa unitatii;
– Titlu executoriu pentru recuperarea pagubelor;
– Titlu executoriu pentru executarea silita, in caz de nerespectare a angajamentului;
In cele ce urmeaza voi demonstra, fundamentat pe lege, ca, atat Decizia de imputare, cat si Angajamentul de plata nu intrunesc conditiile legale pentru a fi considerate titluri executorii, bazat fiind pe prevederile:
Codul de procedura civila( vechi), in vigoare pana la data de 31.08.2012:
Art.372 “ Executarea silita se va efectua numai in temeiul unei hotarari judecatoresti ori a unui alt inscris care, potrivit legii, constituie titluri executorii”
Codul de procedura civila( nou), in vigoare de la data de 1 septembrie 2012:
Art.632 (1)” Executarea silita se poate efectua numai in temeiul unui titlu executoriu
(2) “Constituie titluri executorii hotararile executorii, hotararile definitive, precum si orice alte hotarari sau inscrisuri care, potrivit legii, pot fi puse in executare.
Decizia de imputare si Angajamentul de plata au constituit titluri executorii in perioada de aplicare a prevederilor Codului muncii-Legea nr.10/1972 care avea precizari clare si exprese in acest sens, ca de ex.
Art.107 (2)” Pentru acoperirea pagubelor aduse unitatii, precum si pentru restituirea sumelor sau plata contravalorii bunurilor ce nu mai pot fi restituite in natura ori a serviciilor nedatorate, cel in cauza poate sa- si ia un angajament de plata, in scris, care constituie titlu executoriu.
Art.108 (2) “ Termenul de emitere a deciziei de imputare este de cel mult 60 de zile de la data cand cel in drept sa emita decizia a luat cunostinta de producerea pagubei;
Art.108(3) “…………Ea se comunica in termen de 15 zile celui obligat la plata sau restituire si constituie titlu executoriu din momentul comunicarii”.
Avand, deci, in vedere ca decizia de imputare si angajamentul de plata nu constituie titluri executorii,( chiar daca specialisti din M.F.le considera titluri executorii),nefiind prevazute de lege, recuperarea prejudiciului produs angajatorului, de catre salariatii acestuia, se poate realiza prin doua modalitati:
– Acordul partilor;
– Actiunea in justitie ( actiune in raspundere patrimoniala).
Recuperarea prejudiciului prin acordul partilor este reglementata de actualul Cod al muncii:
Art. 254 (3) În situaţia în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina şi în legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare şi evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părţilor, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părţilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Acordul partilor in conditiile , mai sus, relevate trebuie consemnat intr- un inscris, din care sa rezulte, cel putin:
– Angajatul recunoaste producerea pagubei, respectiv incasarea unei sume necuvenite;
– Descrierea pagubei ( in ce consta);
– Cuantumul pagubei si mopdul in care a fost stabilita( evaluata);
– Modul in care va suporta prejudiciul produs angajatorului, avand in vedere ca recuperarera pagubei (prejudiciului) trebuie sa se realizeze intr- un termen de cel mult 30 de zile de la data comunicarii.
Cu privire la recuperarea prejudicului pe calea actiunii in justitie
( actiune in raspundere patrimoniala), facem urmatoarele precizari:
– Actiunea in raspundere patrimoniala se introduce la tribunalul in raza caruia isi are sediul angajatorul;
– Actiunea in justitie trebuie introdusa in cel mult trei ani de la data producerii pagubei, in cadrul termenului general de prescriptie;
– Actiunea in raspundere patrimoniala impotriva salariat ilor angajatorului este scutita de taxa de timbru si timbru judiciar, conform prevederilor art.270 din Codul Muncii.
Suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reţine în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrată în muncă. Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăşi împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea cel în cauză jumătate din salariul respectiv.( art.257 C.M.)
În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit. Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.( art.258 C.M.).
În cazul în care acoperirea prejudiciului prin reţineri lunare din salariu nu se poate face într-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rată de reţineri , angajatorul se poate adresa executorului judecătoresc în condiţiile Codului de procedură civilă.( art.259 C.M.)
Concluzii si recomandari:
In calitate de reprezentanti ( director, contabil sef, etc.) ai angajarorului , pentru recuperarea pagubelor aduse acestuia de catre salariatii sai, sa nu utilizati drept titluri executorii Decizia de imputare si Angajamentul de plata. Acestea, potrivit legii, nefiind titluri executorii nu veti putea face retineri din salariile angajatilor raspunzatori de producerea pagubelor si/sau daca le veti face veti fi susceptibili de a fi actionati in judecata pentru abuz in serviciu in legatura cu serviciul ( contra intereselor persoanei).
Bibliografie:
Codul de procedura civila ( vechi)
Codul de procedura civila( nou, in vigoare)
Codul Muncii- Editia 2011
Codul Muncii- Legea nr.10/1972
O.M.E.F. nr.3512/2008(Normele metodologice de intocmire si uitilizare a documentelor financiar- contabile si Nomenclatorul documentelor financiar- contabile.)
Revista Romana de dreptul Muncii nr.3/2012
Biblioteca electronica
Juridice.ro- Mihaela Popliceanu- „Cum poti recupera pagubele produse de salariati.( 10.04.2012)”
Autorul articolului este : Rosca Vasile , Auditor financiar si expert contabil
Tg. Mures
vasile.rosca@clicknet.ro
Sunt importante precizarile privind recuperarea pagubelor produse de catre salariati, chiar este o problema. Multumesc